In 2005 ben ik begonnen met de Belgisch-Nederlandse grens. Daar heb ik niet alleen de bekende gietijzern hoofdpalen gefotografeerd, maar ook de tussenliggende grensstenen, als die tenminste er nog zijn na al die jaren: de meeste zijn in 1843 neergezet en in de loop van de tijd zijn er een aantal verdwenen. Vooral de stenen die in landbouwgebieden staan, hebben het moeten ontgelden.
Ook als ze er nog zijn wil dat niet zeggen dat ze makkeljk te traceren zijn. Sommige zijn niet op de kaart aangegeven of op de verkeerde plaats aangegeven. Andere stenen zijn helemal overwoekerd door braamstruiken of liggen op de bodem van een sloot. Op de foto hieronder zie je twee grenspaal collega's (Peter Dirven en Frans Meeus) een omgevallen paal fotograferen. Het is de laatste paal in een serie van vier op de grens boven Lommel. Het heeft ons diverse bezoeken gekost aan dit gebied om ze te lokaliseren.
Naast de palen op de landsgrens, zijn er zoals boven gemeld dus nog op vele andere plaaten in het land grenspalen te vinden. Klik bovenaan de pagina op de link "Palen in Nederland" voor het overzicht.. De pagina "Palen nog te doen" is mijn kladlijstje van grenspalen die ik nog wil bezoeken en fotograferen. Al met al is het een soort project geworden om de Nederlandse grenspalen in kaart te brengen. Ondertussen ben ik in 2012 de 1000 palen gepasseerd. Op de meeste pagina's van de palen in Nederland, zul je vaak een link aantreffen naar een kaartje in Google Maps (de tab "Kaart" in de kop van de pagina). De laaste jaren is dit programma uitgegroeid tot een steun en toeverlaat (in combinatie met Google Streetview) bij de voorbereiding voor een grenspaaltocht. De resultaten van de tochten staan chronologisch genoteerd in het Logboek.